Hyperloop testas först i Förenade arabemiraten

En teckning om Hyperlook. Foto: Wikipedia, av Pedro Sanchez

Det finns långtgående planer på att en så kallad Hyperloop, en supersnabb tågförbindelse, byggs mellan Helsingfors och Stockholm. Men företaget som ska utveckla den här nya teknologin har nu talat om att deras första förbindelse blir i Förenade arabemiraten.

Den nya förbindelsen ska möjliggöra persontransport på endast 12 minuter mellan Dubai internationella flygplats och Abu Dhabis internationella flygplats. Avståndet är cirka 160 kilometer. Företaget Hyperloop one berättade nyligen om sina planer på en presskonferens.

Den nya transportlösningen ska använda sig av rör med extremt lågt lufttryck för att transportera människor i en hastighet på mer än 800 kilometer i timmen. Det här är nästan dubbelt så snabbt som det tåg som är snabbast för tillfället - nämligen Maglev som kör på 431 kilometer i timmen i den kinesiska staden Shanghai.

- Teknologin utvecklas och förändrar hur vi lever, men samtidigt har vårt masstransportsystem stagnerat. Vi ger ett alternativ som är mer effektivt, snabbare och miljövänligt, kommenterar Shervin Pishevar, chef på Hyperloop one vid presskonferensen.

Han förklarar att man börjar bygga i Dubai för att det är "århundradets globala transporthub". Företaget lovar också att utvidga transportlösningen till Riyadh i Saudiarabien och Doha i Qatar så småningom, och det finns också planer på supersnabbtåg i Europa och Amerika.

- Det första fullskaliga Hyperloopsystemet kommer att testas i början av nästa år i Nevada i USA och vi kommer att ha flera fungerande system inom fem år, säger företagets vd Rob Lloyd i ett pressmeddelande.

En möjlig Hyperloopresa mellan Helsingfors och Åbo skulle kosta kring 6,3 miljarder euro. Enligt Hyperloop skulle en tunnel med kapseltrafik förkorta resetiden mellan Helsingfors och Stockholm till 28 minuter. Enligt en preliminär utredning, som gjorts av Ramboll och KBMG, finns det inga oöverkomliga hinder för projektet. I utredningen deltog Åbo stad, Salo stad, Egentliga Finlands förbund och Handelskammaren.