Alstom levererar 24 tåg till södra Tyskland

Foto: Alstoms moderniserade Coradia Continental sätts i trafik i södra Tyskland 2019. (Foto: Alstom)

Alstom har fått en order värd över 130 miljoner euro från Deutsche Bahn Regio för leverans av 24 regionaltåg. Dessa eldrivna Coradia Continental tågen, med tre eller fyra enheter, kommer att användas på tyska Breisgau S-Banlinjen som pendeltåg från och med december 2019. Tågen kommer att byggas i Alstoms anläggning i Salzgitter, Tyskland.

Sedan 2008 har Alstoms Coradia Continental använts, enligt tillverkaren, utan problem av sju olika kunder i Tyskland. Totalt körs 222 Coradia Continental tåg i landet i dag, inklusive de 100 som har beställts av DB Regio. Dessa används i de tyska delstaterna Bayern och Nordrhein-Westfalen. 

DBs nyligen beställda 24 ekipage kommer att sättas i trafik i den tyska delstaten Baden-Württemberg på linjerna Freiburg - Endingen / Breisach, Freiburg - Titisee - Donaueschingen - Villingen och Freiburg - Titisee - Seebrugg.

Alstoms Coradia Continental elektriska multipelenhet når driftshastigheter på upp till kilometer i timmen. Det ger en utmärkt acceleration, vilket minskar restiden. Tågsätt med tre- och/eller fyra sektioner har en passagerarkapacitet på 164 eller 249 platser vardera. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt passagerarkomforten. Tågets multifunktionella platser erbjuder tillräckligt med utrymme för rullstolar, cyklar och barnvagnar.  

Coradia Continental har heltäckande internet samt tillhörande uttag, videokameror och för passagerarna har man infört ett system av realtidsinformation som visar aktuella tågförbindelser.

Coradia Continental tillhör Alstoms Coradia sortimentet av så kallade modulära tåg. Mer än 2400 Coradia tåg har sålts hittills och 1 900 är i trafik för närvarande i Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Kanada.