Bombardier levererar spårvagnar till Göteborg

De första två spårvagnarna planeras levereras till Göteborg våren 2019 och kommer att testas och köras i mer än 20 000 kilometer vardera innan slutligt godkännande. Fordonen kommer att gradvis ersätta den befintliga spårvagnsflottan. Bild: Bombardier

Bombardier och konsortiepartnern Vossloh Kiepe har fått en order på 40 Flexity låggolvsspårvagnar från Göteborgs Spårvägar i en paneuropeisk offentlig upphandling. Kontraktet är värt ca 140 miljoner euro varav Bombardiers andel utgör cirka 97 miljoner. Kontraktet omfattar även en option på ytterligare 60 spårvagnar som är giltig till 2026.

 - Bombardier är en ledande spårvagnstillverkare och de här spårvagnarna kommer att ge ett viktigt bidrag till den fortsatta utvecklingen av kollektivtrafiken i Göteborg. Vi har valt den bästa spårvagnen för vår stad, säger Endrick Schubert, styrelseordförande för Göteborgs Spårvägar.

- Vi är stolta över att ha vunnit den här upphandlingen och över att fortsätta stärka det långsiktiga partnerskap som vi har med Göteborgs Spårvägar. Vårt mål var att ge bästa möjliga värde för pengarna och vi lyckades förmedla det budskapet både med vårt fordonskoncept och vårt underhållserbjudande, säger Michael Fohrer, President, Locomotives and Light Rail Vehicles, Bombardier Transportation.

De nya spårvagnarna för Göteborg är anpassade till stadens befintliga spårvägsinfrastruktur och klarar alla slags miljö- och klimatförhållanden. Tvåglaskonfiguration av fönster och dörrar förhindrar kondens och säkrar sikt och transparens i alla väderförhållanden. Fordonen är av låggolvskonstruktion för att ge tillgänglighet för alla passagerare och har låg axellast och hög passagerarkapacitet. 

Alla versioner av fordonen ger tillräckligt utrymme för rullstolar och de är försedda med elektromekanisk ombordstigningsutrustning. Spårvagnarna är utrustade med drivsystem från Vossloh Kiepe och Bombardier Flexx boggier för mjuk och komfortabel gång.