EU vill främja ungdomarnas tågluffande

EU vill främja tågluffande genom att ge gratis Interrail-biljetter till 18-åringar. Foto: VR

Inom kort kommer Europaparlamentet att diskutera och rösta om ett förslag som skulle ge alla EU-medborgare en interrailbiljett i gåva på 18-årsdagen, skriver tidningen The Independent.

Om förslaget blir verklighet skulle europeiska ungdomar kunna upptäcka och uppleva Europa och dess mångfald, säger initiativtagaren, den tyska ledamoten Manfred Weber.

Det skulle också främja tågluffandet som är ett bra sätt att minska på koldioxidutsläppen, enligt förslaget.

Förslaget kommer efter att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt linjetal efterlyste mera samarbete inom unionen.

Italiens premiärminister Matteo Renzi stöder förslaget. Han kallar det som ”en mycket bra idé”. Också ledarna för Europaparlamentets partigrupper har gemensamt uttryckt sitt stöd.

Ett interrailkort som ger obegränsade resor i 30 dagar i Europa kostar 479 euro. Enligt de uträkningar som har gjorts av den tyska tv-sändarens nyhetsmagasin Tagesschau skulle det årligen kosta 1,5 miljarder euro, förutsatt att 50-70 procent av EU:s 18-åringar tar emot gåvan.

Förslagets kritiker anser att det blir för dyrt. Enligt skeptikerna finns det viktigare saker att lägga pengarna på än gratis tågresor till ungdomar.

Dessutom hävdas det att förslaget främst skulle gynna rikare länders ungdomar, medan unga i länder som Grekland, Spanien och Portugal inte skulle ha råd att åka på en sådan resa även om tågbiljetten är gratis.