Norrköping ber transportföretag vara försiktiga

Foto: Christer Wiik

I år har redan fem transportolyckor skett i Norrköping där kontaktledningar för spårvägen har rivits. Sådana olyckor innebär inte bara trafikproblem och materiella skador, utan kan i värsta fall vara en fara för liv. Kommunen ber nu transportföretag om extra försiktighet.

De olyckor som hänt under året har skett då transportföretag arbetat i närheten av spårområde. När en olycka sker stoppas spårvägstrafiken, vilket påverkar resenärerna på spårvagnarna. Det finns också en stor risk för att fler fordon ”fastnar” i kontaktledningen. Det kan även bli skador på spårvagnarna, spårvägsanläggningen och husfasader vilket innebär stora kostnader.

– Förutom störningar i trafiken och extra kostnader kan sådana här olyckor vara mycket farliga för människor i närheten. En kontaktledning för spårvägen innehåller 750 V likspänning och kan i värsta fall en fara för livet, säger Marie Leonardsson driftingenjör på tekniska kontoret.

För att uppmärksamma allvaret med sådana här olyckor vädjar Norrköpings kommun nu om att transportföretagen lyfter frågan med sina anställda.

– Vi ber transportföretagen att uppmärksamma riskerna, att se över sina rutiner vid transporter med last i Norrköping och att informera alla anställda om faran med körningar och arbete i närheten av ett spårområde, säger Marie Leonardsson driftingenjör på tekniska kontoret.