Hyckleri om Arlandabanan menar MP

Foto: Kasper Dudzik / Trfafikverket

I onsdags presenterades nyheten att avgiften för att kliva av pendeltåget vid Arlanda höjs från 85 till 120 kr. En prishöjning som drabbar resenärerna och gör att fler kommer välja bilen före tåget när de ska till flyget.

Detta fick landstingsrådet Kristoffer Tamsons (m) att kräva att regeringen ska köpa ut företaget A-train från OPS avtalet.

– Det är överraskande att en moderat vill förstatliga järnväg, men också att Kristoffer Tamsons försöker lägga skulden på den nuvarande regeringen när han vet att resenärerna inte hade behövt drabbats. Moderaterna hade möjligheten att förstatliga banan 2009, men tog den inte. Då jobbade Kristoffer Tamsons som en av statsministerns närmaste män, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Ett förstatligande av banan skulle förbättra möjligheterna att använda spåren mer effektivt vilket är viktigt inte minst när Citybanan öppnar menar MP.

– För MP i Stockholms läns landsting vore det välkommet om staten var beredd att sätta sig i förhandling med A-trains ägare om att lösa in OPS avtalet. Men Kristoffer Tamsons bör nog med tanke på sin egen bakgrund och historiskt stora möjlighet att påverka frågan snarare titta sig i spegeln än att peka på dagens regering när han letar efter skyldiga till den kommande avgiftshöjningen, säger Tomas Eriksson.