VR skapar resekedjor i Finland

Foto: VR Group

I september börjar den finska tågoperatören VR tillsammans med sina samarbetspartners skapa ett resekedjenätverk som omfattar hela Finland och där tågresan smidigt kopplas ihop med övrig kollektivtrafik.

I framtiden behöver passageraren endast välja avgångsort och destination; de mest praktiska rutterna, färdmedlen och deras kombinationer planeras färdigt för passageraren. Biljetten kan i början smidigt skaffas på ett ställe och hela resan kan planeras som en helhet. Målet är att passageraren i framtiden ska kunna resa från dörr till dörr med en biljett. Denna helhet kallas resekedja och den byggs upp tillsammans med samarbetspartnerna. VR:s mål är att skapa en modell som erbjuder en internationell förebild för funktionaliteten och fördelarna med resekedjor. Den enorma digitala utvecklingen möjliggör flexibla och enkla resetjänster och -kedjor.

VR ordnar i september i Helsingfors en stor Från dörr till dörr-hackathon, där man tillsammans med start up-företag framför idéer och skapar kundbetjänings- och affärsverksamhetsmöjligheter för resekedjor. – Vi söker efter så praktiska lösningar och idéer som möjligt, säger Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

Under veckan 12 – 16.9 skapas på Helsingfors centralstation tillsammans med experter inom branschen och start up-företag tjänster och lösningar för resekedjor. Publiken kan delta i processen den 14 september då det ordnas ett publikevenemang i samband med hackathonen.

- Resekedjorna är en relevant del av VR:s affärsverksamhet. Skapande av resekedjor kring tågen är en enastående möjlighet för att göra kollektivtrafiken ännu mer lockande. – Nu gläntar vi på VR:s gränser för att utveckla resekedjorna, säger Antti Tuominen, VR:s planeringschef.