Amtrak investerar på Östkusten

Det nya Alstom-tåget som ska trafikera mellan Washington och Boston. Bild: Amtrak

Amtrak kommer att sätta in nya, snabbare tåg på den centrala nordöstra korridoren mellan Washington och Boston. De nya järnvägsloken når upp till hastigheter på 160 km timmen. Projektet kommer att kosta drygt 2,5 miljarder. De idag 20-år gamla Acela Express – tågsätt ersätts av tåg med nya lok och personvagnar.

- Tågen, som kan köras vid högre hastigheter, kommer att minska restiden mellan Boston och Washington, D.C, berättade Amtraks vd Joe Boardman för dagstidningen USA Today.

Enligt Boardman, som går i pension nästa månad kommer de nya tågen att sättas in på linjen om tre år.

- Resenärerna kommer att uppleva en tydligt förbättrad service på nordöstra järnvägskorridoren, sade Boardman nyligen medan han färdades ombord på ett tåg i delstaten New Mexico.Speciellt har pendlarna riktat kritik mot Amtrak på grund av det irriterande och kontinuerliga gnisslande ljudet i tågvagnarna.

De sträckavsnitt där tågen kommer att uppnå sina topphastigheter är redan bestämda.  Amtrak samarbetar med federala tjänstemän för att kunna besluta om ytterligare avsnitt som kan klassas som säkra, sade Boardman.

Flera delar av den elektrifierade järnvägen tillåter redan hastigheter upp till 150 km i timmen.

Amtrak har ännu inte undertecknat något avtal för tågen, men New Yorks senator Chuck Schumer, sade nyligen att det är redan klart att tågen kommer att byggas i Hornell, i delstaten New York av Alstom.Källa: Amtrak

Det nya Alstom-tåget som ska trafikera mellan Washington och Boston. Foto: Amtrak