Snabbtågs-resandet Stockholm-Oslo ökar kraftigt

Området kring Oslo centralstation. Foto: Christer Wiik

Den 10 augusti 2016 är det ett år sedan SJ började trafikera Stockholm-Oslo med snabbtåget X 2000. Resandet på sträckan har under denna tid ökat med 39 procent, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Sveriges populäraste snabbtåg har nu även blivit Norges. Det står klart när SJ firar ett år sedan introduceringen av X 2000 mellan Stockholm och Oslo. Resandet på sträckan har gått upp med 39 procent (från trafikstart till 31 maj 2016). För delsträckan Karlstad-Oslo har resandet gått upp med 76 procent under samma period.

– Det är otroligt roligt att se vilken succé X 2000 blivit på sträckan Stockholm-Oslo. Nu ser vi fram emot att öka antalet avgångar, från tre dagliga till fem till nästa år, säger Crister Fritzson, SJs vd.

Bakom den kraftiga resandeökningen står en rad faktorer som gjort att allt fler resenärer väljer tåget, istället för bilen eller flyget.

– Vi ser att många resenärer uppskattar den förkortade restiden mellan städerna. Framgången ligger i att resan är obruten och att du som resenär kan nyttja tiden ombord bättre genom att till exempel vila, äta något gott från vår KRAV-märkta bistro eller arbeta, berättar Petter Essén, affärschef på SJ för linjen Stockholm-Oslo.

För norska resenärer innebar introduktionen av X 2000, inte bara det snabbaste sättet att ta sig från Oslo till Stockholm med tåg, utan även det snabbaste och bekvämaste sättet att resa Kongsvinger-Oslo. En delsträcka som SJ började trafikera tidigare i år.

– Kunderna har uttryckt sig positivt om upplevelsen ombord och vi ser en stark resandeutveckling sedan vi introducerade våra X 2000-tåg Oslo-Stockholm. Även Samferdselsdepartementet har varit positiva till den här förbättringen för resandet mellan våra huvudstäder, säger Petter Essén.

Resandeökningen mellan huvudstäderna visar att det finns en stor efterfrågan på ett klimatsmart alternativ. De dagliga avgångarna underlättar även för arbetspendling och affärsresor mellan Sverige och Norge.

– Vi fortsätter att förbättra för våra resenärer genom att erbjuda kortare restid och fler dagliga avgångar med våra snabba X 2000-tåg. Den viktiga affärsförbindelsen mellan Sverige och Norge ska även i fortsättningen vara ett miljöriktigt alternativ som står sig konkurrenskraftigt mot flyget, säger Crister Fritzson.