Ny tunnelbanelinje invigd i Tianjin

Tunnelbanetåg i Tianjins Metro linje 1. Foto: Wikipedia/DF4D-0070

Den 6 augusti invigdes den första nya tunnelbanelinjen i kinesiska staden Tianjins Metro sedan 2012 när trafiken på linje 6 startade.

Linjen, som förbinder stadskärnans norra och södra del har åtta stationer mellan Changhong Gonyuan och Nancuiping. Linjen har en anslutning linje 2 vid stationen Changhong Gonyuan och med linje 3 vid Hongqi Nanlu.

Tågen färdas i 10 minuters tidsintervaller mellan 07.00 och 21.00,och restiden mellan ändstationer är 14 minuter. Linjen trafikeras av en flotta av sex tågsätt av typ B med en maximal hastighet på 80 km/t.  Dessa tågsätt ges service på en depå i Dabizhuang.

Byggandet av linje 6 inleddes i mars 2011. Linjen är dock komplett färdig när första byggfasen av en 29 km lång sträcka från Nancunzhuang till Shuisgong avslutas senare i år. När den andra byggfasen är slutförd, expanderar linjen nordost.  Då kommer linje 6 att ha en längd på 50 km från Nansunzhuang i sydost till Meilinlu i nordöstra Tianjin med sammanlagt 39 stationer.

Byggandet av ytterligare två linjer beräknas starta i år. Dessa är linje 7 från Yuguan Dao till Saida Bazhilu och Linje 11 från Yi Zhongxin Yiyuan till Qijing Lu.

Tianjin, även känt som Tientsin, är en stor hamnstad i nordöstra Kina som gränsar till Peking och provinsen Hebei. Det är också en av fyra storstäder i Kina som lyder direkt under den kinesiska centralregeringen. 

I hela staden (11 300 km²) bor det 15,2 miljoner invånare 2014, medan det i den centrala staden (består av Tianjin Shi samt några tillhörande distrikt, Qu) bor cirka 11,5 miljoner invånare på en yta av cirka 4 100 kvadratkilometer.