Kollision av två metrotåg i Finland utreds

Foto: Metrotåg i Helsingfors vid centrala järnvägstationens metrostation (Wikifoto_Kredit: Scorpion 67)

Två finländska metrotåg som övningskörde och testkörde krockade med varandra nära metrostationen i Östra centrum natten till 27 juli 2016 före klockan tre. Nu kommer landets olycksutredningscentral att utreda hur det var möjligt att två teknologiskt moderna metrotåg kunde kollidera.

 

Liknande olyckor har aldrig inträffat tidigare i Finland och de borde inte vara möjliga, säger centralen enligt nyhetsbyrån FNB. Tågen krockade med varandra vid en växel. Centralen lämnar inga synpunkter på eventuella orsaker till hur metrotåget styrdes vidare från växeln eftersom utredningen precis har börjat. Utredningen koncentreras dock på metrons teknik och säkerhetsåtgärder.

 

-          Tekniken ska se till att det inte går att köra på metrobanan då ett annat tåg är på den. Men nu har det av någon orsak ändå hänt, säger Veli-Pekka Nurmi som är chef för Olycksutredningscentralen till FNB.

 

Nurmi tror att slutrapporten blir klar i början av nästa år. Enligt Nurmi är skadorna som orsakades av kollisionen inte obetydliga eftersom det finns skador i både tågen och på skenorna.

 

Metrotrafiken mellan Nordsjö och Östra centrum i Helsingfors stod stilla hela dagen. På torsdagsmorgonen kunde trafiken återgå till det normala.

 Det finns två linjer i Helsingfors metro, Gräsviken - Mellungsbacka och Gräsviken - Nordsjö. Just nu är turtätheten 4 minuter på de flesta stationerna, men då Västmetron öppnas ska det ändras till 2 minuter.

 

Källa: FNB

 

Markku Björkman