Fenniarail börjar konkurrera med VR om godstrafik

Två av Fenniarails lok parkerade på stationen i Kotka.. Foto: Fenniarail

Företaget Fenniarail med huvudkontor i Kotka har gjort järnvägshistoria och startat privata virkestransporter. Fenniarails godståg inledde nyligen transporten av virke från en såg i Kemijärvi till hamnarna i Uleåborg och Kotka.

- Det är så här det börjar. Några enstaka godstransporter har vi redan haft under våren och sommaren, och det här är väldigt viktigt för oss säger, Fenniarails vd Kimmo Rahkamo, till Finlands Radio, YLE

Godståget väntas vara framme i Mussalö i Kotka på fredag morgon, enligt tidtabell.

- Det ser ut som om de flesta av våra transporter skulle gå till hamnen i Kotka, och några till Uleåborg, säger Rahkamo i radion.

Ute efter en tiondel av godstransporterna. Fenniarail har tre lok som bäst. Servicen är förlagd till Kotka. Företaget är ute efter ungefär en tiondel av godstransporterna på räls i Finland.

- Vi försöker nå vår målsättning så snabbt som möjligt. Det förutsätter att vi i något skede investerar ytterligare, nuvarande lok- och vagnkapacitet räcker inte, säger Rahkamo.

Godstrafiken på finländska järnvägarna öppnades för konkurrens år 2007, och Fenniarail grundades två år senare. Bolaget har i dag ett tiotal delägare.

Markku Björkman