Klart med station för höghastighetståg i Tranås

Foto: Samtrafiken

Nu har Tranås kommun skakat hand med Sverigeförhandlingens förhandlare. Därmed är det klart att Tranås blir en av stationerna längs höghastighetsjärnvägen, och även en station där resenärer kan byta tåg mellan den nya och befintliga järnvägen. I och med dagens handslag förbinder sig Tranås kommun att bygga upp till 2 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 200 miljoner kronor och bidra med 18,5 miljoner kronor i förskottering.

– Det här är historiskt för Tranås kommun. Det är fantastiskt att regeringens representanter tar med Tranås i detta gigantiska infrastrukturprojekt, som är det största i Sveriges moderna historia. Vinsterna för Tranås del kan sammanfattas med orden närhet, uppkoppling och tillväxt. Genom att bli en del av Götalandsbanan närmar vi oss huvudorterna Linköping och Jönköping, vi växer med tusentals jobb vilket är oerhört viktigt för Tranås utveckling, säger kommunalråd Anders Wilander (M) i ett pressmeddelande.

Den nya höghastighetsjärnvägen ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Förhandlingar har inletts med 16 kommuner och två flygplatser.

– Dagens handslag är ett viktigt steg i förverkligandet av ett bättre och mer robust järnvägssystem för hela Sverige. Med en höghastighetsjärnväg ökar vi kapaciteten markant och förbättrar punktligheten i hela järnvägssystemet. En investering i den nya järnvägen skapar förutsättningar för ett snabbt och hållbart resande, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen i pressmeddelandet.

– Det här är en infrastruktursatsning, men också en stor bostadssatsning. Tillsammans med Tranås finns det nu nio klara överenskommelser med kommuner längs sträckningarna. Sammanlagt har dessa kommuner åtagit sig att bygga närmare 84 000 bostäder.