T-banebyggen hotas av förseningar

Foto: Christer Wiik

Stockholms tre planerade tunnelbanelinjer blir minst 3,5 miljarder kronor dyrare än beräknat. Detta gör att gula linjen från Odenplan till Arenastaden riskerar att försenas. I värsta fall blir det ingen tunnelbana alls. Det skriver Vi i Solna.

Enligt de nya beräkningarna kommer den sammanlagda kostnaden för tunnelbanelinjerna till Nacka, Barkarby och Arenastaden hamna på 22 miljarder kronor i stället för beräknade 19,5 miljarder. Räknar man in SL:s investeringar i bland annat depåer och vagnar stiger totalkostnaden från 26 till 32 miljarder.

- Normalt brukar man fortsätta räkna tills sannolikheten för kostnaderna landar på 85 procent. Men Allianspartierna i landstinget hade bråttom att få fram en överenskommelse innan valet 2014 och nöjde sig med en låg sannolikhetskalkyl, säger en oppositionspolitiker med insyn i förhandlingarna till Vi i Solna.

De politiska partiernas gruppledare i landstinget och berörda kommuner informerades om läget förra veckan. Då skulle även Stockholms stadsdirektör ha sagt att en av de planerade linjerna riskerar att strykas – i så fall skulle Solna ligga sämst till.