Snabbtåg utreds mellan Åbo och Helsingfors

Helsingfors C. Foto: Christer Wiik

Ett entimmeståg mellan Åbo och Helsingfors skulle stimulera regionens näringsliv och företag avsevärt. Det visar en utredning som finländska Trafikverket har gjort och som presenteras nyligen på evenemanget Rata2016 (Spår2016)

Enligt landskapsdirektör Kari Häkämies vid Egentliga Finlands förbund räknar med att projektets planering och genomförande inleds så snabbt som möjligt.

Nya uppgifter som trafikverket presenterade visar att ett en timmes tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors skulle ge ett stort mervärde för regionens näringsliv.

Enligt utredningen skulle en snabb förbindelse till huvudstaden via Salo, Lojo och Esbo ge nya möjligheter för Åboregionens företag samt ge nya företag tillväxtmöjligheter.

- Alla städer kan dra nytta av den snabba förbindelsen och det är viktigt att vi nu inleder den allmänna planeringen av den nya förbindelsen för det finns utländskt kapital att få, säger Häkämies.

Det norra tillväxtområdet är tillsammans med förbindelsen mellan Helsingfors och Tallinn det enda finländska projektet som godkänts inom EU som en del av det jättelika stamnätverksprojektet TEN-T. Till det norra tillväxtområdet hör området mellan Stockholm, Åbo, Helsingfors och S:t Petersburg där över 13 miljoner människor bor och verkar.

Källa: Finlands Trafikverk