V kräver plattformsväggar i tunnelbanan

Trängsel i Stockholms tunnelbana. Foto: Christer Wiik

”Det kommer inte att byggas några plattformsväggar, trots att möjligheten finns”. Det hävdar Gunilla Roxby Cromvall, Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, vars parti har tagi tupp frågan i landstingsfullmäktige.

På BUT (Beredningen för utbyggd tunnelbana i SLL) i den 8:e mars, fick Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare, svaret, glasklart och nekande. Det blir inga plattformsväggar i tunnelbanan. Allt är förberett för, men det finns inga pengar för att installera dem. Annat prioriteras.

 – Vi bygger ut tunnelbanan för många miljarder, vilket är positivt. Varför inte också lägga den jämförelsevis futtiga summa det skulle kosta att göra perrongerna säkrare? säger Gunilla Roxby Cromvall.

Vänsterpartiet har längre drivit frågan. Den 17: e mars 2015 motionerade Vänsterpartiet i landstingsfullmäktige om att införa plattformsbarriärer i Stockholms tunnelbana.

På fullmäktige den 16e februari beslutade landstingets borgerliga minoritetsstyre att anse motionen besvarad, och inte göra någonting. Borgarna påstod i svaret på skrivelsen att de ”jobbar målmedvetet för att se hur kollektivtrafiken i Stockholm kan bli tryggare och tillgängligare”, och medgav att SLL tidigare kunnat konstatera att plattformsväggar skulle vara positivt i tunnelbanan. "Trots det händer ingenting", skriver Vänterpartiet. 

Den nya Citybanan kommer att ha plattformsväggar, så uppenbarligen finns insikten om dess värde. Ändå ska man låta tunnelbanan vara utan.Frågan om plattformsväggar i tunnelbanan är ständigt aktuell. Av den statistik som redovisats för 2015 framgår att antalet personpåkörningar har ökat kraftfullt i tunnelbanan under år 2015. DN Sthlm skrev i måndags om Carola Yuksel som föll ner på spåret vid Skogås pendeltågsstation.

– Idag är många resenärer rädda för att falla eller bli knuffade ner på spåret, det är oacceptabelt. Vi vill att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig och säker för alla. Plattformsväggar ökar säkerheten markant, säger Anna Sehlin (V).