Norgesatsning för Västra Götalandsregionen

Oslo Centralstation. Foto: Christer Wiik

Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen har tagit beslut om att stödja tågtrafiken mellan Trollhättan och Halden med sju miljoner kronor per år i minst tre år fram till 2019.

- Vi ser att regionen Fyrbodal och Oslo är en viktig arbetsmarknad för våra invånare och främjar tillväxt och möjlighet att leva och bo i Västra Götaland, men ändå kunna pendla till den viktiga arbetsmarknaden i Norge. Vi går därför in och stödjer stationer i Trollhättan och Dalsland för att på sikt kunna etablera en större arbetsmarknad som i framtiden ska binda ihop städerna Oslo-Göteborg, säger Birgitta Losman (mp) ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Satsningen från Västra Götalandsregionen resulterar också i att den norska motsvarigheten till SJ, NSB, kommer att utöka med ytterligare en direktförbindelse mellan Oslo och Göteborg per dag.

- I takt med att befolkningen i Västra Götaland ökar kommer också fler att upptäcka möjligheten att arbetspendla. Jag tänker inte minst på alla studenter vid Högskolan Väst som efter sina studier också har en huvudstad inom pendlingsavstånd, säger Fredrik Adolfsson, utvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen.