ScotRail visar upp interiören på sina nya 385-vagnar

Foto: ScotRail

70 nya tåg utgör en del av det förbättringsprogram som kommer att förnya 90 procent av ScotRails fordonsflotta. Det rapporterar European Railway Review. Kontraktet med Hitachi, 370 miljoner pund, innehåller en klausul som ger den skotska regeringen möjlighet att köpa tillbaka hela flottan för ett pund efter 25 år.

Den modell som nu visas upp presenterar en standard och förstaklassalong utrustade med de sittplatser och bord som kommer att användas i tågen när de tas i persontrafik hösten 2017. Utställningen kommer att vara öppen för allmänheten fram till 4 mars 2016.

De nya tågseten kommer att erbjuda tusentals nya plateser, snabbare resor, förbättrad tillgänglighet, eluttag för datorer och bättre wifi. Linjen mellan Edinburgh och Glasgow via Falkirk blir den första där de nya tågen sätts in.

– Denna utställning ger våra kunder en inblick i en framtid som nästa höst kommer att bli verklighet. Dessa snabbare, längre och grönare tåg kommer att innebära fler sittplatser och kortare restider med mindre påverkan på miljön. När vi tar dem i drift kommer de att förändra resemönstret mellan våra två största städer, säger Phil Verster, managing director på ScotRail Alliance, till tidningen.