Framtidens tunnelbane-konstnärer utsedda

Bild: Jesper Nyrén/SLL

Nu är det klart vilka som ska få arbeta med den konstnärliga gestaltningen av Stockholms nya tunnelbanestationer. Det meddelar Stockholms läns landsting, SLL. 

Landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana har under 2015 genomfört en bred upphandling som avslutades med en tävling. Under hösten har en jury gått igenom de 29 inkomna skissuppdragen och valt ut vilka 12 som ska vara med och utforma de framtida stationerna.

- Det var ett enormt stort intresse, med över 680 som var intresserade av att vara med i det första steget. Det är väldigt roligt, men det har varit en tuff gallring. Alla involverade tillsammans med juryn har verkligen utfört ett gediget arbete sedan upphandlingen påbörjades våren 2015. Nu är vi både stolta och glada över att kunna presentera de utvalda konstnärerna, säger Mårten Frumerie, chef för landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana. 

Tunnelbanan i Stockholm är internationellt omtalad som världens längsta konstutställning. Mer än 150 olika konstnärer har skapat konsten på dagens stationer. Det finns mosaiker, målningar, skulpturer, installationer, ristningar och reliefer från 1950-talet och framåt. 

Med utbyggnaden av nya tunnelbanan tillkommer tio helt nya stationer, en ny plattform under dagens Gullmarsplan och en ny plattform bredvid dagens plattform på Odenplan. På alla 12 ska den konstnärliga gestaltningen bli en integrerad del i utformningen.

- De nya stationerna bygger vidare på den konstnärliga tradition som vår tunnelbana är så känd för. Det känns väldigt bra att vi fortsätter på samma spår för framtidens resenärer, säger Mårten Frumerie.