Rankar höghastighetsförbindelser i världen

37 procent av svenskarna väljer att resa med tåg. Rankling: Omio

Idag lanserar Omio en topp 20-ranking över länderna i världen som har de snabbaste och mest utvecklade systemen för höghastighetståg. I toppen ligger Kina och Japan, följt av Spanien och Frankrike. Sverige finns med på listan och hamnar på 19:e plats.

Resebokningsplattformen Omio har genomfört en global ranking av världens ledande höghastighetstågnätverk baserat på tågens operativa hastighet och maxhastighet, tillsammans med antal kilometer av befintlig järnväg i drift samt antal kilometer av järnväg under konstruktion. Höghastighetståg definieras som tåg som körs i en hastighet på minst 200 kilometer i timmen.

– Det är väldigt roligt att se att det är så pass många länder som satsar på höghastighetståg och utbyggnaden av järnväg. Listan kan även ses som tips på resmål för den som vill resa runt och upptäcka ett land snabbt och smidigt på ett miljövänligt sätt utan att behöva flyga, säger Miia Toivola, Country Manager för Norden på Omio.

Idag väljer hela 37 procent av svenskarna att resa med tåg framför flyg för att minska sin klimatpåverkan – en siffra som nästan har fördubblats sedan bara ett och ett halvt år tillbaka, visar SJ:s nyligen genomförda Sifo-undersökning*. Här är länderna i världen som ligger i framkant för utvecklingen av höghastighetståg: