Nya prismodeller på Norrtåg

Norrtåg lämnar den gamla modellen med fasta priser. Foto: Norrtåg

Norrtågs operatör Vy lyssnar på kunderna och lämnar nu den gamla modellen med fasta priser, där biljettpriset varit opåverkbart. Framöver kan kunder som bokar sin biljett i god tid få en betydligt billigare resa. Den nya prismodellen har testats på sträckan Luleå – Kiruna under våren, med gott resultat. Resandeökningen har varit åtta procent. Därför har Vy beslutat att den ska gälla för all trafik inom Norrtågsaffären.

Prismodellen innebär att ju tidigare en kund bokar sin biljett, desto billigare kan resan bli. Det som påverkar priset är kundens framförhållning men även platstillgången på den aktuella sträckan.

Christer Berglund är Vys affärschef för Norrtågstrafiken:

– Många som är ute i god tid kommer att hitta billiga biljetter, men det blir förstås svårare att fynda på sträckor med många resenärer.

– När Vy började med fasta priser var det något modernt och väldigt efterlängtat bland våra resenärer. Men det var många år sedan, säger Christer Berglund.

– Nu har signalerna från våra kunder varit tydliga. Vi har märkt det i kontakten med kunderna och vi har sett det i våra kundundersökningar. De vill ha en mer rörlig prismodell, och vi lyssnar på våra kunder.

Från 1 juli omfattas även Luleå – Umeå och Sundsvall – Storlien av den nya prismodellen. Fler linjer står på tur. På sikt ska all trafik i Norrtågland ha samma prismodell.