Inlandsbanan introducerar nostalgiresor på järnväg

Nostalgiresor med inlandsbanan. Foto: Inlandsbanan.

Inlandsbanan och Järnvägsmuseet erbjuder unika tågresor med avstamp i årstidernas variationer. Gemensamt för alla tre resor är att de sker med bekväma 1: a-klassvagnar inklusive restaurang- och barvagn. Dragkraften står ånglok, ellok och diesellok för under olika sträckor. 

– God och bra mat är viktigt på alla tre resorna, måltider äts ombord och på utvalda restauranger. Det som skiljer resorna åt förutom årstiderna är resrutten och besöksmålen, säger Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan.

Den första resan är Vildmarkståget Valborg som börjar och slutar i Gävle, valborgsmässoafton firas på toppen av Dundret i Gällivare. Det unika är att resenärerna bor ombord på tåget i bekväma förstaklasskupéer.

Kultur är viktiga inslag på alla resor. Valborgsresan besöker bland annat Stenegård i Järvsö, Thailändska paviljongen och Döda fallet i Ragunda.

Den andra resan går mitt i sommaren, veckan efter midsommar, och går i midnattssolens tecken. Bland annat ingår ett besök på Porjus kraftstation, känt för sin avancerade byggteknik när det byggdes 1915.

Sista resan kommer bli en naturens färgexplosion där resenärerna reser från Stockholm i grönska upp till en fjällvärld i höstskrud. Resan går till Abisko, för att sedan avslutas i Kiruna. En övernattning på Icehotel i Jukkasjärvi ingår.

– Vildmarkståget är en nygammal resa. Under början av 1990-talet kördes tematåget och vi har nu vidareutvecklat resan till dessa tre. De breddar vårt reseutbud och med det hoppas vi nå nya resenärer som lockas av god mat, norrländsk natur, kultur och historia samt vill uppleva detta bekvämt paketerat och från ett klassiskt tåg med sin egen historia, säger Elena Jönsson.