Inlandsbanan kör fossilfritt

Peter Ekholm, vd Inlandsbanan. Foto: Håkan Wike

Nu har ett tåg med två motorvagnar avgått från Östersunds tågstation med sikte på Kåbdalis i Norrbotten. Det var i mångt och mycket en historisk händelse då det var första gången som Inlandsbanan lyckats sy ihop en vinterpaketresa med ett tåg som kör på fossilfritt bränsle.

– Det är första gången som vi har fått ihop infrastrukturen för att köra fossilfritt, säger Peter Ekholm, vd på Inlandsbanan till Folkbladet Västerbotten.

Paketresan omfattar bland annat besök på ishotellet i Jukkasjärvi och höjdpunkten är Jokkmokks marknad. Utmaningen för den långa resan, och tåget som kör så långt norrut som till Kiruna, är att få ihop tanklogistiken.

– I år har vi hittat en lösning tack vare ett kreativt arbete och mycket insats. Men vi sa att det ska gå på något vis och det är vi mycket stolta över, säger han till tidningen.

Ekholm efterlyser politiska beslut för att bygga upp marknaden för fossilfria drivmedel. Även för Inlandsbanan finns svårigheter att få tag i drivmedel, i det här fallet HVO 100.