VR tar Norrtågstrafiken från 2025

VR Sverige tar över kontraktet för Norrtågstrafiken. Foto: Norrtåg

 Kontraktet är värt cirka 3,2 miljarder kronor

Efter genomförd upphandling tar nu VR Sverige kontraktet att under 10 år sköta trafikeringen av Norrtåg, inklusive bemanning och underhåll. De tar över från nuvarande operatör i december 2025.

– Norrtåg har en väldigt stark utveckling bakom sig och en minst lika spännande resa framför sig. Vi har efter upphandling hittat en bra samarbetspartner att växa med kommande 10 år, säger Jonny Lundin ordförande i Norrtåg i ett pressmeddelande.

Det vinnande anbudet, i stark konkurrens, ger Norrtågstrafiken goda förutsättningar för en robust trafik och det bästa möjliga resenärsomhändertagandet.

VR Sverige ägs av finska VR som i sin tur ägs av finska staten. VR har kört tåg, bussar och spårvagnar i Finland i 160 år. VR Sverige ansvarar bland annat för driften av Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken och för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. 

– Med en stark lokal organisation kommer trafiken kunna fortsätta sin utveckling med VR som operatör, säger Joakim Berg, vd för Norrtåg.