Nu kör åter tågen via färjan till Polen

Ystads rangerbangård 10 maj 2016. Foto: Wikimedia Commons

Enligt Ystads Allehanda Plus har för första gången på två år tågvagnar lastats ombord på färjan i Ystad för transport till Polen. Detta markerar en ökning av godstransporter från staden.

Hamnchefen Björn Boström ser en önskan om att öka järnvägstransporterna och betonar att öppningen av järnvägsspåret även stärker beredskapen.

– Det är synd och förvånansvärt att vi inte har mer järnvägstransporter - det har jag tyckt länge. Vi vill gärna ha mer järnvägstrafik. Men även Trelleborg tappar järnvägstrafik, säger han till Ystads Allehanda Plus.

Efter ett två år långt avbrott på grund av hamnreparationer i Swinoujscie är järnvägsspåret via färjan i Ystad till Polen nu åter öppet. Premiären nyligen markerades med 19 järnvägsvagnar ombord på Polonia i Ystad. Efter ankomsten till Swinoujscie kan tågen nu fortsätta sin färd in i Polen rapporterar tidningen

Sedan nedläggningen av Green Cargos verksamhet i Ystad 2018 har det inte funnits några järnvägstransporter. Björn Boström beklagar den bristande järnvägstrafiken, både i Ystad och Trelleborg. Han noterar ett ökat intresse från företag för att etablera egna lagerlokaler i hamnen och påpekar att återöppningen av tågspåret till Polen förbättrar beredskapen och möjliggör alternativa rutter vid störningar på Öresundsbron.

Trots en minskning när Lantmännen lämnade hamnen har godstransporterna återhämtat sig och förväntas öka med 30 procent i år, med en ökad efterfrågan på lagerlokaler, rapporterar Ystads Allehanda Plus.