Train & Rail 2024 utökas till Almedalen

Svensk järnväg på Samhällsbyggararenan i Almedalen i år. Foto: Sthlms mässan

På årets Samhällsbyggararena i Almedalen, den 28 juni kl. 9–12, presenterar branschen det första steget på sin färdplan mot 2050 med mässan Train & Rail.

Train & Rail debuterade 25–27 april 2023 på Stockholmsmässan med föreläsningar, utställare och värdefulla möten. Här deltog över 150 utställande företag och varumärken och över 3 000 besökare.

Mässan genomfördes av Stockholmsmässan och Swedtrain med stöd av samtliga branschorganisationer inom järnvägsbranschen. I år blir startfältet på Samhällsbyggararenan ännu bredare med Tågföretagen.

Train & Rail 2023

Train & Rail 2023 fortsatte sin historia genom att erbjuda ett seminarium under Samhällsbyggararenan i Almedalen samma år. Tillsammans med Swedtrain och JBS, Järnvägsbranschens samverkansforum, tog de upp industrins gränsöverskridande transportbehov, resenärernas krav, snabba åtgärder med stor påverkan och finansiering under två timmar. Seminariet blev en del av den början till en kraftsamling för svensk järnväg. Det ledde till att branschen presenterade en gemensam vision för Sveriges transportsystem 2050 i mitten av mars, vilket markerar början på en spännande resa för svensk järnväg.

– Behovet av ett nytt branschforum har varit stort med tanke på de enorma satsningar som görs inom järnvägsbranschen. Det märktes också på det gensvar vi fick från både utställare och besökare, säger Anne Geitmann, generalsekreterare Swedtrain.

– Det är bra att vi som bransch är överens om vad som ska göras. Nästa steg är att få det gjort, och dessa första steg på vår gemensamma färdplan kommer att presenteras och diskuteras i Almedalen i sommar, avslöjar Kristoffer Tamsons, ordförande i JBS.

– Vi är otroligt glada att både premiären av mässan och eventet i Almedalen blev så bra. Vi längtar redan till sommarens evenemang och tills nästa mässa öppnar portarna 6–8 maj 2025, säger Anne Geitmann.

– Det är nu vi går från ord till handling. Under våren arbetar vi med en konkret färdplan som tydligt kommer visa på värdet av järnvägssystemets strategiska roll i samhället. Det ser jag fram emot att diskutera i Almedalen, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef Tågföretagen.