Ny tågförbindelse planeras mellan London och Wrexham

Projektet går under namnet "Wrexham, Shropshire and Midlands Railway". Karta: WSMR

Efter att Avanti West Coast i februari tillkännagav att de kommer att upphöra med sin direktlinje mellan Shropshire och London i juni 2024, har Alstom avslöjat planer på att i samarbete med SLC Rail återinföra direkttrafik på denna sträcka från 2025. Detta markerar första gången Alstom kommer att erbjuda egna persontrafiktjänster i Storbritannien.

Projektet, som går under namnet "Wrexham, Shropshire and Midlands Railway" (WSMR), siktar på att återuppta direktförbindelser mellan Wrexham, Shrewsbury, Wolverhampton och London Euston nästa år. Initiativet leds av tågtillverkaren Alstom och lovar att erbjuda resenärerna nya direktförbindelser, snabbare resor och "mer konkurrenskraftiga priser". En formell ansökan har lämnats in till Office of Rail and Road (ORR) för godkännande.

Open Access

Om ORR godkänner ansökan kommer WSMR att operera som en oberoende tjänst (Open Access), vilket innebär att de inte kommer att motta subventioner och själva måste hantera alla intäktsrisker.

- Vi har varit en del av det brittiska järnvägsnätet i två århundraden och ser fram emot att som oberoende operatör stiga in i denna nya era, sade Nick Crossfield, Alstoms chef för Storbritannien och Irland.

Nya jobb

Den nya tjänsten planerar att skapa cirka 50 nya jobb, främst i Nordwales och Midlands. Trafiken förväntas bestå av fem tåg per dag från måndag till lördag och fyra tåg på söndagar, åt båda hållen.

Källa: Alstom