Siemens revolutionerar tåguthyrningen med Smart Train Lease GmbH

Mireo Smart-tågen, tillgängliga i elektriska, batteri- och vätgasdrivna varianter, erbjuder hög komfort med plats för 214 passagerare, 21 cyklar och två rullstolar, samt moderna bekvämligheter som luftkonditionering, WiFi, informationssystem och säkerhetssystem. Foto: Siemens Mobility

Siemens Mobility har lanserat dotterbolaget Smart Train Lease GmbH, en banbrytande tjänst som erbjuder snabb och flexibel uthyrning av toppmoderna regionaltåg till tågoperatörer. Med detta nya koncept kan operatörer enkelt komplettera sina flottor med hyrda batteri-, väte- och elektriska multipelenheter, inklusive underhåll, för att snabbt anpassa sig till skiftande kapacitetsbehov i takt med att efterfrågan på hållbara transportlösningar ökar.

Smart Train Lease GmbH erbjuder förkonfigurerade Mireo Smart-tåg, godkända för drift och uppfyller alla moderna standarder för regionalt persontransport. Genom att tillhandahålla dessa tåg och tilläggstjänster såsom underhåll, erbjuder Siemens en kostnadseffektiv lösning för operatörer som snabbt vill expandera eller testa nya, innovativa tågteknologier. Tjänsten, som initialt lanseras i Tyskland med planer på expansion i Europa, positionerar sig som en nyckelspelare för att påskynda övergången till mer hållbara transportsätt.

Möter marknadens behov

- Vi vill göra processen att hyra tåg lika enkel som att hyra en bil, för att därigenom påskynda mobilitetsomställningen, säger Benjamin Dobernecker, VD för Smart Train Lease GmbH. Detta innovativa uthyrningsmodell möter marknadens behov av flexibilitet och snabba leveranser i en tid där övergången från diesel till alternativa drivmedel som batterier och vätgas driver på stora marknadsförändringar.

Till skillnad från tidigare långtidskontrakt erbjuder Smart Train Lease GmbH kort- och medellånga hyresavtal utan krav på långsiktiga investeringar eller åtaganden om restvärde, vilket gör det möjligt för även mindre operatörer att snabbt integrera moderna tåg med alternativa drivsystem i sin verksamhet.

Hög komfort

Smart Train Lease förenklar hela uthyrningsprocessen med standardavtal och centraliserad flottunderhållshantering, vilket möjliggör en smidig integration i den löpande verksamheten utan omfattande förändringar i befintlig underhållsorganisation. Hela paketet, inklusive tåg och underhåll, hyrs ut som en komplett lösning, vilket säkerställer att även de minsta flottorna kan dra nytta av denna flexibla och innovativa tjänst.

Källa: Smart Train Lease GmbH/Siemens mobility