Rom förnyar spårvagnsflottan med CAF-kontrakt värt 130 miljoner EUR

De nya spårvagnarna, som tillhör CAF:s Urbos-plattform, består av fem moduler och är utrustade med OESS-systemet (On Board Energy Storage Systems). Detta system möjliggör drift på spåravsnitt utan kontaktledning i Rom. Foto: CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles)

Roms kollektivtrafikoperatör, ATAC S.p.A., har tecknat ett ramavtal med CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) om leverans av en ny spårvagnsflotta.

Avtalet, värt över 130 miljoner euro, innebär att CAF ska designa och tillverka 40 spårvagnar för staden, samt tillhandahålla reservdelar och underhåll i upp till fem år efter leverans. Dessutom ingår en option på ytterligare 81 fordon, vilket skulle kunna öka det totala antalet levererade fordon till 121.

Finansiering med hjälp av europeiska medel

Med de nya spårvagnarna siktar ATAC S.p.A. på att ersätta stadens föråldrade vagnpark, som för närvarande trafikerar stadens sex befintliga linjer, samt tillhandahålla infrastruktur för framtida nya linjer, som skulle kunna finansieras med hjälp av europeiska medel.

CAF Group har samarbetat med Roma Capitale i över 20 år och har tidigare levererat 71 tunnelbanevagnar till staden. Det nya avtalet markerar en fortsättning på detta samarbete och en satsning på modernisering och utveckling av Roms kollektivtrafiksystem.

Källor: ATAC S.p.A., CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles)