Invigning av nya fyrspåren mellan Malmö och Lund

Sara Vestering Kommunstyrelsens ordf. Burlöv, Maria Nyman Trafikdirektör, Skånetrafiken, Carina Zachau ordf. i kollektivtrafiknämnden och Fredrik Löfqvist Kommundirektör i Burlöv med den nya tidtabellen. Foto: Skånetrafiken

Fyrspåret mellan Malmö och Lund invigdes med ett premiärtåg vid Burlöv Center. Nu är det möjligt för invånarna i Burlöv att resa till Köpenhamn med Öresundståg och åka mellan Åkarp, Hjärup och Burlöv. Den nya Klostergårdens station i Lund är också i drift.

Det nya fyrspåret möjliggör smidiga resor till Köpenhamn och ökad trafik mellan Malmö och Lund, inklusive stationerna i Burlöv, Åkarp och Hjärup. Klostergårdens station utanför Lund kommer nu betjänas av Pågatåg fyra gånger i timmen.

– Efter ett långt år med många avstängningar på grund av byggnationen är vi äntligen i hamn. När nu fyrspåren mellan Malmö och Lund är i drift ser vi verkligen ljust på framtiden. En robustare infrastruktur som leder till fler avgångar och punktligare trafik. Vi hoppas att våra resenärer återigen ska välja tågen för att resa till jobbet, till sin fritidsaktivitet eller för att besöka sina nära och kära, säger Carina Zachau, Kollektivtrafiknämndens ordförande, Skånetrafiken.

De nya spåren innebär möjlighet till fler långsiktiga satsningar på tågtrafiken i Skåne. Bland annat byggs två nya stationer som invigs 2026. Fyrspåret är också en förutsättning för att kunna få fler att resa med tåg i Skåne.

– Med de nya spåren kan vi utöka trafiken och planera långsiktigt. Det gynnar hela regionen och även våra danska grannar. Det ger oss möjlighet att skapa en punktligare och attraktivare tågtrafik så att fler kan pendla med tåg istället för bil, säger Maria Nyman, trafikdirektör Skånetrafiken.

b
Fyrspåret invigdes med specialtåg och event. Foto: Skånetrafiken