Kalifornien amerikansk pionjär med Stadlers vätgasdrivna tåg

Stadlers vätgaståg har genomgått omfattande tester i både Schweiz och USA, vilket bekräftat dess enastående prestanda och pålitlighet. Dessa framgångsrika tester ledde till att CalSTA och Caltrans beslutade att fortsätta samarbetet med Stadler. Foto: Stadler

Kalifornien har tagit ett historiskt steg mot en hållbar och utsläppsfri framtid genom ett banbrytande avtal med Stadler. Avtalet innebär att Stadler kommer att bygga fyra toppmoderna vätgasdrivna tåg för California State Transportation Agency (CalSTA) och Caltrans, med option på ytterligare upp till 25 tåg.

Detta framsteg är resultatet av ett partnerskap mellan Stadler och San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA), som ledde till utvecklingen av Nordamerikas första vätgasdrivna tåg. Det innovativa tåget har redan väckt stor uppmärksamhet vid globala händelser som InnoTrans 2022 och APTA EXPO 2023, där det fångade intresset från industriledare, transportföretag och miljöaktivister.

Det nya avtalet markerar nästa fas i samarbetet, där en vidareutvecklad SBCTA-modell med ökad transportkapacitet introduceras. Avtalet återspeglar Caltrans och CalStas engagemang för att investera i högteknologiska lösningar som bidrar till Kaliforniens ambition att uppnå ett utsläppsfritt järnvägsnät.

Elektrifierade järnvägar

- Stadler har som mål att göra resor i Nordamerika mer miljövänliga. Med få elektrifierade järnvägar i USA är lösningar som FLIRT H2 avgörande, säger Ansgar Brockmeyer, EVP of Marketing and Sales, Stadler Group.

Martin Ritter, VD för Stadler US, kommenterar:

- Vår utveckling av batteri- och bränslecellsteknik förändrar den amerikanska järnvägsindustrin för alternativa drivsystem och kombinerar Stadlers typiska högkvalitativa och tillförlitliga standard. Vi driver innovationer som förändrar inte bara järnvägstrafiken utan hela konceptet för hållbar transport i Amerika."

Ritter tillägger:

Detta uppdrag är ett bevis på vårt outtröttliga arbete för hållbara och miljövänliga transportlösningar, och vi är glada över att spela en central roll i Kaliforniens väg mot en renare och grönare framtid.

Införandet av de nya vätgastågen i Kalifornien förväntas revolutionera järnvägsindustrin och kraftigt minska koldioxidutsläppen. Stadlers expertis inom alternativa drivsystem placerar företaget i täten för hållbara transportlösningar.

Detta samarbete mellan Kalifornien och Stadler, där man förenar innovativ teknik med visionen om ett utsläppsfritt tågnät, utgör ett banbrytande steg som kommer att ha en långvarig positiv effekt på miljön och framtiden för järnvägstrafiken.

Källa: Stadler