Alstom öppnar framtidsinriktat teknikcentrum i Västerås – En milstolpe för global hållbar mobilitet

Under ceremonin framhöll Alstoms styrelseordförande och VD Henri Poupart-Lafarge, Alstoms innovationsarbete och uttryckte en stark ambition att inte bara bidra till, utan även växa med Sveriges framstående innovationsmiljö. Foto: Messe Berlin

Alstom, en världsledande aktör inom hållbar och intelligent mobilitet, har nyligen invigt sitt toppmoderna test- och teknikcenter i Västerås, markerande en ny era i företagets satsning på innovation och teknologisk utveckling i Sverige.

Detta nya centrum, som täcker en yta på 10 000 kvadratmeter, blir arbetsplats för över 500 anställda från olika delar av verksamheten och representerar en viktig milstolpe i Alstoms globala innovationsstrategi.

Centret, som är skräddarsytt för att främja ingenjörskonst och industriprojekt, är avgörande för Alstoms fortsatta utveckling och produktionskapacitet. Med tillägg av dessa nya faciliteter, utökar Alstom sin närvaro i Västerås och kompletterar de redan befintliga verkstads- och kontorsytor på 16 000 kvadratmeter, vilka är dedikerade till serviceverksamhet.

Stark ambition

Invigningen av centret bevittnades av ledande svenska politiker och affärspersoner, inklusive Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöministern, och Henri Poupart-Lafarge, Alstoms styrelseordförande och VD.

Centret i Västerås har redan spelat en nyckelroll i utvecklingen av framtidens mobilitetslösningar, inklusive energieffektiva kiselkarbidbaserade drivsystem och avancerade kontrollteknologier. Dessutom har det etablerat samarbetsprojekt med framåtblickande startups som Stilride och FLOX Robotics, vilket demonstrerar en stark innovationsdrift.

Globala projekt

Centret kommer att vara en plattform för fördjupat samarbete med ledande svenska universitet och stärka banden med regionens företag, vilket gynnar både utvecklingen och testningen av ny teknologi. Alstom i Västerås har redan bidragit till betydelsefulla globala projekt, från omvandling av regionaltåg till batteridrift i Frankrike till pendeltåg i Delhi och tunnelbanor i Singapore.

Maria Signal Martebo, VD för Alstom Sverige, beskriver det nya centret som en kreativ och samarbetsinriktad miljö, där ingenjörer och kontorspersonal arbetar sida vid sida med produktionsanläggningar och toppmoderna laboratorier.

- Det här centret kommer att fungera som en innovationsmotor för hela Alstoms verksamhet på global nivå, säger hon.

Alstoms investering i Västerås är ett viktigt bidrag till att möta Europas infrastrukturutmaningar och bekämpa klimatförändringarna.

- Vi kopplar inte bara samman Västerås och Mälardalen med resten av världen, utan lockar även globala talanger och skapar nya möjligheter för vårt företag och angränsande sektorer, avslutar Maria Signal Martebo.

Källa: Alstom