Norconsult ska utveckla Halmstad Centralstation

Halmstad Centralstation Foto: Norconsult

Norconsult Sverige segrar i upphandlingen för att utveckla Halmstad Centralstation, med fokus på ombyggnad av bangården, utformning av järnvägsplaner samt utarbetande av systemhandlingar och förfrågningsunderlag för olika entreprenadformer.

Halmstad Centralstation är en nyckelplats för tågtrafik i regionen, betydande för både person- och godstransporter med den intilliggande hamnen. Norconsult har fått i uppdrag att genomföra kapacitetsförbättringar, inklusive längre, tillgängliga plattformar, nya broar som integrerar järnvägen i staden samt byta ut signalställverket.

– Centralstationen kommer byggas om till en modern TSD-anpassad driftplats, vilket skapar större kapacitet, flexibilitet, säkerhet, tillgänglighet och förbättrade resecentrumfunktioner. Vi är glada över att ha blivit valda för detta projekt som kommer att ha en betydande inverkan på tågtrafiken och resandeupplevelsen i Halland och bidra till en modern och effektiv tågstation, säger Tony Strandberg, Affärschef Järnväg på Norconsult.

Projektet stöds av Trafikverket, Region Halland och Halmstad kommun. Bolaget leder arbetet med järnvägsplanering, systemhantering, förfrågningsunderlag för olika entreprenader och hantering av tillstånd och anmälningar. Bolagets expertis spänner över områden som järnvägsingenjörskonst, geoteknik, landskapsdesign, brobyggnad, hydrogeologi och markhantering.

– Det är ett betydelsefullt uppdrag för oss. Dels på grund av dess omfattning, dels eftersom vi får bistå med vår tvärfacklighet och vårt goda samarbetsklimat samtidigt som vi bidrar till samhällsutveckling och hållbart resande, säger Farah Al-Aieshy, VD på Norconsult.