Österrikes nya nattåg premiärkör genom landet

I lugn och ro genom Centraleuropa. Det finns även enkelkabiner för ensamresenärer i nya Nightjet. Foto: ÖBB, kredit: Harald Eisenberger

ÖBB:s nya generation av Nightjet, framtidens nattåg, har premiärvisats under en tvådagars rundtur i Österrike. Från och med tidtabellsbytet den 10 december 2023 kommer tågen att trafikera sträckorna Wien – Hamburg och Innsbruck – Hamburg. Året därpå väntar omställningen av den inrikes linjen Wien – Bregenz.

Klimatminister Leonore Gewessler ser fram emot den första resan med det nya Nightjet, som utlovar en mer bekväm resupplevelse. ÖBB:s VD, Andreas Matthä, framhåller att de moderna tågen erbjuder mer komfort och privatliv.

För nyfikna erbjuds möjligheten att besiktiga tåget under event på olika hållplatser. Nightjet kommer att möta olika resenärsbehov, från prisvärda säten till privat komfort i olika kategorier.

Lyxiga sovvagnar

De nya komfortkategorierna sträcker sig från de prisvärda sätesvagnarna till lyxigare sovvagnar med privata sanitetsutrymmen. Mini Cabins för ensamresenärer och rymligare 4-bäddsavdelningar för familjer och grupper finns också tillgängliga. De som önskar högre komfort kan välja sovvagnsabteil med bäddar utan klappmekanism.

För rörelsehindrade resenärer finns anpassade avdelningar, och tågen är utrustade med moderna funktioner som WiFi, laddningsstationer och bättre mobiltäckning genom nya fönster. En multifunktionsvagn ger plats för cyklar och barnvagnar.

Med en kapacitet på 254 platser per tågset förbättrar Nightjet transportmöjligheterna och resupplevelsen för Europas nattågsresenärer.

Källa: ÖBB