Utan lokförare står tågen still

Lokförarbrist i Mälardalen resulterar i yh-utbildning i Eskilstuna. Foto: Daniel Moqvist/Unsplash

Enligt Södermanlands Nyheter ska det startas upp en lokförarutbildning i Eskilstuna inom ramen för yrkeshögskolan. 

Lokförarutbildningen på yrkeshögskolan är på 220 poäng, det vill säga 1 års utbildning. Hösten 2024 ska de första eleverna vara klara och färdigutbildade. Det råder stor efterfrågan på förare och i nuläget är det i princip så att alla som avslutar utbildningen också har möjlighet att bli anställda som lokförare.

Bakom Eskilstunautbildningen står MTR Nordic. Deras förhoppning är förstås att kompetensförsörja i första hand MTR:s egen trafik. Brist på lokförare har varit ett av de uttalade problem som de har dragits med. Det har bidragit till de stora brister och problem för tågtrafiken i Mälardalen, inklusive Södermanland. Utan lokförare står tågen stilla.

Även SJ har satsat på att utbilda nya lokförare och det är viktigt att notera att det här inte är utbildningar som bara är till för ett specifikt bolag. De nyutbildade lokförarna från yrkeshögskolan har möjlighet att helt fritt välja arbetsgivare - precis som alla vi andra.

2021 examinerades nästan 20 000 personer från yh-utbildningar i landet, men tyvärr var examensgraden 69,7 procent. Enligt SCB:s statistik den lägsta siffran sedan 2011.