Nu är det enklare att ta tåget till Kvitfjell - ett av Norges bästa skidområden

Bild: Kvitfjell

På linjen Oslo-Trondheim började SJ Norge strax efter nyår att göra uppehåll i Kvitfjell, ett av Norges bästa skidområden för alpint och längd. Med ett tågbyte i Oslo blir det nu mycket enklare för svenskar att utforska ett nytt skidområde.

Kvitfjell station öppnade 11 januari efter att ha varit stängd för renovering sedan 2019. Stationen ligger mitt i byn och med promenadavstånd till liftarna. En redan omklädd tågresenär kan vara ute i backarna bara några minuter efter att tåget anlänt.

För svenskar från bland annat Stockholmsområdet och Mälardalen har det nu blivit enklare att utforska ett av Norges bästa skidområden. Förslagsvis väljer resenären någon av SJs morgonavgångar till Oslo. Innan tåget mot Kvitfjell avgår kl. 14 hinner resenären äta lunch i Oslo. Vill man spendera någon timme mer i Oslo går nästa tåg kl. 16. Efter 2 timmar och 45 minuter anländer tåget Kvitfjell. Tåget mellan Oslo och Kvitfjell finns att boka på sj.no.

Kvitfjell är ett av de mest kompletta skidområdena i Norge. Skidbackarna breder ut sig på tre fjällsidor. Där finns några av Norges brantaste backar, flera familjeområden, parker och offpistområden. 2-5 mars i år gästar den alpina Världscupen Kvitfjell, vilket är ett tydligt kvitto på att skidåkningen håller högsta kvalitet. När vinter OS hölls i Lillehammer avgjordes de alpina grenarna i Kvitfjell.

SJs tåg till Åre är populära och fullbokade långa tider på året. För den som vill prova att ta tåget till ett nytt och minst lika spännande skidområde borde den nya förbindelsen till Kvitfjell vara intressant, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ för trafiken till Oslo.

Att skidbackarna sträcker sig över tre olika fjällsidor gör att skidåkarna sprider ut sig i systemet och att liftköerna hålls nere.

För den som åker längd finns ett stort område med välpreparerade spår att utforska – Kvitfjell ligger ju i Norge!

Allt är nära i Kvitfjell, så väl tågstationen, som liftar, boenden och nöjen. De flesta besökare har såväl ski in och ski out till sitt boenden och faktiskt även till tågstationen. Att det är enkelt att ta sig till Kvitfjell och även runt i byn gör att många barnfamiljer väljer Kvitfjell. Sedan stationen öppnade har även ett flertal resenärer besökt Kvitfjell över dagen med tåg. De anländer på morgonen, åker skidor under dagen och tar sedan tåget tillbaka, till exempel till Oslo.