Westerman flyttar in i järnvägsterminal på 18 000 kvadratmeter

Westermans nya multimodala, terminal i Malmös hamn hanteras volymer för såväl import som export. Foto: Westerman Multimodal Logistics

Logistikbolaget Westerman Multimodal Logistics har flyttat in i en unik byggnad i Malmös hamn; en järnvägsterminal på 18 000 kvadratmeter. Det är den enda byggnaden av sitt slag i södra Sverige, där tågvagnar kan köras in. Projektutvecklaren MG Real Estate stod för utvecklingen och kommer inom kort att påbörja byggnationen av en liknande byggnad.

Belgiska MG Real Estate har färdigställt den första av två järnvägsterminaler i Malmö. Det är första gången ett sådant projekt slutförs eftersom byggnaden är den enda av sitt slag i södra Sverige. Inom kort påbörjas arbetet med en andra liknande byggnad som skapas åt Westerman Multimodal Logistics.

Byggnaden är ansluten till Sveriges järnvägsinfrastruktur, vilket innebär att tågvagnar kan köra direkt in i byggnaden och sedan genomföra resan till kunder via järnvägsnätet. Vad som är unikt är att Westerman tack vare denna lösning kan inrymma tågvagnshantering, förvaring och dockning i en och samma byggnad. MG Real Estate har noterat att efterfrågan på denna typ av komplett lösning ökar.

– Vi är specialister på den här typen av lösning och märker ett ökande intresse för att bygga mer flexibelt för olika transporttyper. Vår plan är att fortsätta att växa och att hitta fler strategiska platser i Sverige. Malmö lämpar sig väl för denna typ av projekt eftersom det finns tillräckligt med utrymme för expansion, säger Anton van Vlerken, CCO Europe hos MG Real Estate.

Det ryms totalt sex tågvagnar åt gången. Ett extra spår gör det möjligt att ha ytterligare sex vagnar som väntar utanför byggnaden. Terminalen kommer att användas för tågvagnshantering, dockning och lager. Det handlar främst om import och export av allt från tungt stål till livsmedel och pappersprodukter. Tack vare läget nära vattnet kan även varor som inte transporteras med tåg föras via fartyg till det europeiska fastlandet.

– Genom att använda olika transportsätt arbetar vi mot målet att erbjuda våra kunder den mest optimala och miljövänliga logistiklösningen. I vår nya toppmoderna, multimodala, terminal i Malmös hamn hanterar vi volymer för såväl import som export. Tack vare möjligheterna i Malmö kan vi ta viktiga steg för att utveckla innovativa logistikkoncept på en strategisk plats, i samarbete med våra kunder. På så sätt bygger Westerman framtiden på ett hållbart sätt, säger Lambert van Dieren, CEO Westerman Multimodal Logistics.