Kiruna wagon levererar 300 självtippande vagnar till egyptiska Tahawy Rail

Kiruna Wagons partner Tahawy Rail har vunnit en upphandling av Egyptian National Railway om att leverera 300 självtippande vagnar. Foto: Kiruna Wagon

Kiruna wagon tecknar avtal med egyptiska Tahawy Rail för utveckling och licensierad tillverkning av självtippande vagnar. Det är Kiruna Wagons licensierade partner i Nordafrika och Mellanöstern, Tahawy Rail, som har vunnit en upphandling från Egyptian National Railway, ENR, om att leverera 300 självtippande vagnar.

Medan den sidotippande vagnen och dess grundläggande principer är beprövade i Bolidens transporter sedan mer än 10 år, är den självtippande vagnen baserad på nya innovativa lösningar. Under utvecklingsprojektet har man lyckats skapa en design som har en lägre taravikt och tyngdpunkt än sina liknande föregångare. Konstruktionen är dessutom baserad på kompakta teleskopiska ställdon som är lättillgängliga på marknaden, vilket underlättar möjligheten att underhålla vagnarna.

En annan ny funktion är att lasten kan tömmas var som helst längs spåren utan att vagnarna kopplas till en extern strömkälla. Vagnarna kan också lasta ur medan tåget är i långsam rörelse, vilket möjliggör fullständig tömning och distribution av gods på sidan om spåret.  

Den lägre taravikten och tyngdpunkten medför banbrytande möjligheter för tyngre nyttolast och större lastvolymer - upp till en nivå där mekaniska, motordrivna och stationära lossningsanläggningar i många fall inte kommer att behövas, säger Pawel Karas, teknisk försäljningschef på Kiruna Wagon

Med i projektet är också Kiruna Wagons långsiktiga partner, Amsted Rail, som bidrar genom  leverans av boggierna. Leveransen är den andra i samarbetet mellan de två företagen. År 2020 levererade Kiruna Wagon bottenluckor för spannmålsvagnar till samma kund.