Höghastighetslinjen Madrid – Galicien färdigställd

Öppningen av höghastighetslinjen mellan Madrid och Galicien minskar restiderna med en timme. Foto: Renfe

Ministern för transport i Spanien, Raquel Sánchez Jiménez, har tillkännagett färdigställandet av den sista delen av höghastighetslinjen Madrid – Galicien. Verksamheten på sektionen Pedralba de la Pradería – Ourense inleds i december och kommer att minska restiderna mellan Madrid och den spanska regionen med en timme.

Nationella operatören Renfe och infrastrukturförvaltaren Adif AV slutför slutliga tester på sektionen, den mest komplexa delen på grund av regionens topografi. Mer än 60 procnet av sträckan går genom tunnlar eller över broar för att korsa bergskedjor i Galicien

Standardlinjen kommer att tillåta AVE-tjänster med en kommersiell hastighet på 300 kilometer i timmen att trafikera direkt till Ourense. Alvias spårviddsväxlande tåg, som har en kommersiell hastighet på 250 kilometer i timmen, kommer att behöva köra på iberiska spårviddslinjer från Ourense till A Coruña, Ferrol, Lugo, Pontevedra och Vigo. Renfe slutför certifieringen av de första tågen med variabel spårvidd som kan köra i 330 kilometer i timmen, vilket ytterligare kommer att minska restiderna mellan Madrid och Galicien.