Stor brist på underhållspersonal för spårgående fordon

Bristen på underhållspersonal för järnvägen är gigantisk. Foto: Nordic Infracenter

Tusentals tekniker saknas för fordonsunderhåll de närmaste fem åren enligt studier som Nordic Infracenter genomfört inom ramarna för projektet Framtidens Järnväg. För att hitta lösningar och nya möjligheter samlade Nordic Infracenter och managementkonsulterna Solberga Station ett tjugotal deltagare från underhållsföretag i hela Sverige till ett seminarium i Nässjö.

Deltagarna vid seminariet var eniga om att utmaningen för branschen är att det saknas standardiserade krav på kompetens och en tydlig nomenklatur för underhållspersonal. Frågan är hur järnvägsföretagen ska lyckas bli attraktiva arbetsgivare när potentiella medarbetare har svårt att se tydliga yrkesroller och karriärvägar? Inte heller Sveriges eftergymnasiala utbildningar har kunnat enas kring enhetliga benämningar eller standardiserade kompetenskrav.

Många av företagen har i brist på utbildad personal tvingats starta egna internutbildningar vilket har bidragit till att förvärra otydligheten. ”Vi måste sy ihop oss” sa en av deltagarna på seminariet. ”Branschen är fortfarande ganska omogen och konkurrerande aktörer delar ogärna med sig av kunskap eller dokumentation om man tror att det kan påverka företaget negativt.”

En av målsättningarna för seminariet var därför att kunna enas kring ett relevant innehåll i en grundutbildning som motsvarar kraven hos de flesta arbetsgivare. När deltagarna började dela med sig av sina förväntningar på utbildningen framträdde en bild av ett framtidsyrke som är både omväxlande och har stor teknikbredd. Deltagarna betonade också kompetens för att bli del av ett team där planering och samarbete är viktigt.

När det gäller validering av kompetens hos underhållspersonal så finns även där ett befintligt system på plats. Ingemar Andréasson från Riksorganisationen Svenskt Underhåll, en av seminariedeltagarna, hävdade att man ganska enkelt kan komplettera deras system för validering av kompetens hos underhållspersonal i andra branscher med tågfrågor.

Nordic Infracenter vill ta nästa steg för att bidra till att en framtidsbransch som järnvägen med stor potential inom hållbara transporter också kan bli en attraktiv arbetsgivare med tydliga yrkesroller.