Konecranes levererar portalkranar för ny intermodal terminal i Kazakstan

Kranarna kommer att ha ett spårspann på 32 meter och ska betjäna 6 järnvägsspår. Bild: Konecranes

Eurotransit-gruppen i Kazakstan har beställt två spårbundna Konecranes-portalkranar till sin nya intermodala terminal som byggs i Dostyk, nära gränsen till Kina. Beställningen bokades i augusti 2021 och kranarna kommer att levereras under fjärde kvartalet 2022.  Förutom den intermodala terminal som håller på att byggas driver Eurotransit en terminal i Altynkol, Kazakstan. De beställda spårbundna Konecranes-portalkranarna kommer att lasta om containers på tåg mellan Kazakstan och Kina.

– Konecranes spårbundna portalkranar är centrala för våra ambitiösa tillväxtplaner. Vi har mycket stränga miljökrav – vi måste ofta hantera starka vindar och låga temperaturer. Dessutom har vi haft mycket strikta krav på produktivitet och tillförlitlighet i containerhanteringen. Konecranes övertygade oss med sin tillförlitliga teknik och servicesupport, säger Erlan Dikhanbaev, direktör för Eurotransit.

Kranarna kommer att ha ett spårspann på 32 meter och ska betjäna 6 järnvägsspår. Kranarna kommer att utrustas med ett intuitivt grafiskt användargränssnitt och har förbättrad överblick tack vare videokameror på spridaren och under vagnen. De ska dessutom förses med Konecranes DGPS Skew Control System och smarta funktioner för automatiserad positionering och automatisk rapportering i terminalsystemet.