ABB uppgraderar Deutsche Bahns InterCity Express

Toppmodern teknologi kommer att avsevärt förlänga livslängden på ICE 1-flottan. Foto: DB

ABB har tagit hem en stor order från tyska järnvägsföretaget Deutsche Bahn för uppgradering av det första flaggskeppet InterCity Express i deras serie av höghastighetståg. Kontraktet ingår i ett renoveringsprogram och innefattar uppgraderingen av 76 stycken höghastighetslok till ABBs högeffektiva IGBT, Insulated Gate Bipolar Transistors, strömriktare för tågapplikation. Utbytet av befintlig elektronisk kraftutrustning från 1990-talet till toppmodern teknologi kommer att avsevärt förlänga livslängden på ICE 1-flottan så den kan kvarstå i drift i minst ytterligare ett decennium. Ekonomiska detaljer kring kontraktet har inte redovisats.

Traktionsutrustningen konverterar elenergin från luftledningen till rätt spänning och frekvens för att driva traktionsmotorerna. Strömriktarna baseras på ABB:s elektroniska högeffektiva trenivåplattform som ger minimerade energiförluster, minskad mekanisk stress på befintliga traktionsmotorer samt lägre buller. Att uppgradera till IGBT-teknik är en effektiv och prisvärd lösning som lyfter traktionssystemet till modern teknologi med avseende på tillförlitlighet, energieffektivitet och förenklat underhåll. Energibesparingar på minst åtta procent förväntas, vilket motsvarar en årlig elförbrukning hos 5 000 hushåll.

– Vi är glada över det fortsatta samarbetet med ABB som kompetent partner med beprövad sakkunskap inom anpassade drivsystem, säger dr. Philipp Nagl, Executive Director Production DB Fernverkehr vid Deutsche Bahn. ”ABB:s strömriktare driftsattes framgångsrikt redan 2010 i en första omgång av 40 moderniserade höghastighetslok av typen ICE 1. Detta utbyte ledde till betydande energibesparingar och minskade driftkostnader som blev större än förväntat. Tillsammans med våra investeringar i energieffektiva drivsystem och nya underhållsanläggning utgör detta projekt ytterligare en milstolpe i att stärka vår position som det klimatvänligaste transportsättet.”

– Flottan med ICE-tåg utgör ryggraden i Tysklands järnvägsnät för höghastighetståg och vi vill tacka Deutsche Bahn för deras förtroende för vår teknik, säger Edgar Keller, chef för ABB:s division Traction. ”Behovet av och efterfrågan på ännu mer effektiva, miljövänliga och tillförlitliga tågresor kommer att öka. Tack vare decennier av erfarenhet inom järnvägar kombinerat med den bredaste traktionsportföljen är ABB väl positionerat att hjälpa järnvägsoperatörer att få ut den bästa effektiviteten och värdet från befintliga system.”

DB erhöll nyligen trafiktillstånd från Eisenbahn-Bundesamt som medger uppgraderingen av omriktare. Tillståndet erhölls efter intensiv testning av två uppgraderade pilotlok och denna milstolpe markerar starten på projektet. Utbytet till en strömriktarlösning från ABB som följer kraven på form, integration och funktion möjliggör en hög konverteringstakt där cirka två ICE 1-lok per två veckor kan uppgraderas och hela renoveringsprojektet förväntas slutföras under tredje kvartalet 2023.