Spanien bygger en tre kilometer lång testbana för Hyperloop

Spanien satsar på Hyperloop. Foto: Zeleros

Det spanska hyperloopföretaget Zeleros har tre nya partners i en ny investeringsrunda: infrastrukturföretaget Acciona, energispecialisten EIT InnoEnergy och tågbyggaren CAF. Enligt Zeleros kommer alla tre att ge ett viktigt bidrag till utvecklingen av transportsystemet som ska tillåta resor med en hastighet av 1 000 kilometer i timmen med noll direkta utsläpp.

Enligt Leire Aguirre från avdelningen för företagsutveckling och nya företag i CAF-gruppen kommer företaget att använda sin erfarenhet av rullande materiel för att utforma en robust kapsel som kommer att minska infrastrukturkostnaderna och säkerställa en säker och effektiv drift. Acciona specialiserar sig på utveckling av hållbar infrastruktur och bidrar med erfarenhet av konstruktion av höghastighetslinjer i bland annat Spanien, Italien och Norge.

Enligt Zeleros ger de tre partnerna kunskap inom nyckelområden inom utvecklingen av hyperloop: infrastruktur, fordon och den industriella utvecklingsramen på europeisk nivå.

I en tidigare finansieringsrunda tog Zeleros in mer än 7 miljoner euro. Det beloppet var bland annat avsett för byggandet av ett europeiskt hyperloopcenter i Valencia och vidareutveckling av hyperloopfordon. De företag som hittills har anslutit sig till initiativet är ingenjörsföretaget Altran, energibolaget Grupo Red Eléctrica och investerare som Goldacre Ventures, Road Ventures, Plug and Play, Spanish Angels Capital och MBHA.

Ett datum för byggstart av det spanska hyperloopcentret har ännu inte meddelats. I Nederländerna kommer ett europeiskt Hyperloop Center att byggas i Groningen under 2022. Detta projekt är ett initiativ av holländska Hardt Hyperloop.