Svenskt näringsliv: Tiden räcker inte

Claudio Bresciani/TT: Cementas tidsfrist räcker inte, enligt Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke.

Det är bra att regeringen vill skjuta på stoppet för Cementa. Men det går inte att ställa om den svenska cementproduktionen på åtta månader. Det här är oerhört komplicerade processer, säger Jan-Olof Jacke.

Regeringen vill ge Cementa ytterligare tid att bryta kalksten på Gotland. Det sker genom en lagändring som gör att Cementas tillstånd för kalkbrytning ska gälla mängden kalk, i stället för en viss tid.

Cementas brytning på Gotland stod inför hotet om tvärstopp redan i oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen avslagit en ansökan om fortsatt brytning. Enligt Cementa tar det ytterligare åtta månader att bryta så mycket kalk som det nuvarande tillståndet ger.

Nu får vi se vad som händer med den juridiska processen. Om Cementa inte kan få nytt tillstånd så står vi inför en svår omställningsprocess. Och man ska komma ihåg att det blir inte mindre utsläpp om brytningen sker någon annanstans i världen, säger Jan-Olof Jacke.

Regeringens förslag på lösning av cementkrisen får gott betyg av branschorganisationen Byggföretagen.

Det vi hörde i dag är bra. Vi är glada att regeringen sett vår analys av stoppet för Cementa och konstaterar vilka stora konsekvenser ett stopp skulle få. Men åtta månader är kort tid i det här sammanhanget, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringens besked ger alla parter till nästa sommar på sig att hantera krisen.

Men vi får inte tappa farten nu för att lösa det här. Annars hamnar vi i exakt samma situation snart igen, säger Elmsäter-Svärd.