Spanien satsar på höghastighetståg

Ett Talgo höghastighetståg har uppnått 363 kilometer i timmen vid provkörningar i Spanien. Foto: Talgo

Ett Talgo Avril höghastighetståg, tillverkat av Talgo i Spanien, har överskridit 360 kilometer i timmen. Tågets nya rekord nåddes mellan Valladolid och Burgos. Det nya Talgo-höghastighetståget är en av de 30 tåg som tillverkas och underhålla av Talgo och med Renfe som beställare.

Topphastigheten uppnåddes på en del av den nya järnvägslinjen Madrid-Burgos. Denna sträcka är i en testperiod och stängd för persontrafik. Ombord var ett reducerat team bestående av Talgos driftpersonal. Hastighetsrekordet är bara ett av de många godkännanden som krävs för att köra på både europeiska standardlinjer och spanska konventionella linjer.

Dessa tester registrerar prestanda för alla tågelement, från rullning till dragkraft, inklusive energisamlings- och signalsystem. Genom att utrusta hälften av tillverkningsserien med dessa sensorsystem löser Talgo ett komplext utvärderingsmoment. Det är viktigt för vissa destinationer i Spaniens norra områden där inlandsjärnvägsnätet för höghastighetståg kommer att brukas under lång tid framöver, till skillnad från resten av Spanien. Tidigare har Renfe tilldelat Talgo tillverkningen av upp till 40 nya tågset för hastigheter upp till 330 kilometer per timme till en maximal summa av 281,5 miljoner euro..