Billigare tågresor i Spanien till sommaren

Det spanska järnvägsnätet öppnas för konkurrens vilket medför billigare biljettpriser. Foto: Renfe

Spanska operatören Renfe har tillkännagett en ny dynamik och på vissa sätt mer flexibel prissättning för höghastighets- och fjärrtjänster, som kommer att införas i sommar. Enligt planerna kommer Renfe att avskaffa befintliga prissättningsstrukturer och klasser till förmån för ett tredelat alternativ.  Den nya prisstrukturen gäller alla Renfes höghastighetståg och långväga tåg som består av varumärkena Ave, Alvia, Euromed och Intercity. Den nya lågkostnadstjänsten Avlo, som kommer att lanseras i sommar är undantagen.

Revisionen kommer när franska SNCF förbereder sig för att lansera sin Ouigo-lågprisservice i Spanien. Renfes andra konkurrent, Ilsa, kommer att komma ut på marknaden under andra halvan av 2022. Två typer av resor kommer att erbjudas - standard som ersätter Turista eller andra klass och Comfort som ersätter Preferente eller första klass.

Ett mycket bredare utbud av rabatter kommer att finnas tillgängliga i spanska järnvägsnätet för vissa grupper som barn, studenter och pensionärer. För närvarande dras rabatter från biljettpriset medan de i framtiden kommer att finnas tillgängliga för alla resor, vilket i vissa fall leder till stora prissänkningar. Alla biljetter blir personliga med resenärernas namn och Renfe säger att de kommer att göra slumpmässiga kontroller för att säkerställa att endast de namngivna passagerarna som använder dem.