VR FleetCare tar sitt första avtal i Norge

Liggvagnarna som tidigare använts av Deutsche Bahn kommer att genomgå en omfattande ändring innan de börjar trafikera Norge. Foto: VR FleetCare

VR FleetCare, bolaget för underhåll av spårmateriel, har ingått avtal med den norska tågoperatören Vy Tog om en omfattande modifiering av liggvagnar som operatörsbolaget köpt och om att höja den kommersiella profilen för dessa vagnar. Avtalet omfattar moderniseringen av sammanlagt åtta BDcmz 874.1-liggvagnar. Projektet påbörjas genast och de renoverade vagnarna kommer att levereras till kunden redan i år.

Målet med att modernisera materielen är att öka passagerarkomfort och säkerhet samt att förnya det visuella utseendet på vagnarnas utsida i enlighet med Vy Togs varumärke. Arbetet kommer att utföras på VR FleetCares depå i Uleåborg och maskinverkstad i Pieksämäki i Finland.

– Avtalet med Vy Tog är ett mycket viktigt första steg för oss med tanke på marknaden i Norge som nu håller på att öppnas för konkurrens, säger VR FleetCares verkställande direktör Kimmo Soini och syftar på privatiseringen av den norska järnvägstrafiken. Vi är mycket nöjda över att Vy Tog valde oss som leverantör. För oss som bolag ger detta hopp inför framtiden och hopp om att nå den internationella tillväxten som vi strävar efter.

– VR Fleetcare har tillhandahållit ett starkt och konkurrenskraftigt erbjudande som uppfyller våra behov. Vi är säkra på vårt val av leverantör och ser fram emot samarbetet och lanseringen av de uppgraderade liggvagnar på Bergensbanen, säger Amund Kjelland, Vy.

Liggvagnarna som tidigare använts av Deutsche Bahn kommer att genomgå en omfattande ändring innan de börjar trafikera Norge. På utsidan ska vagnarna lackeras om och dessutom sker det modifikationer på dem för att säkerställa att trafiken fungerar på ett tillförlitligt sätt även under vinterförhållanden. Vagnarnas interiör förnyas och dessutom förbättras resekomforten.

– Det är utmärkt att vi får Vy Togs vagnar hit till Finland för att renoveras. Även strategiskt är detta avtal mycket betydande för oss, eftersom vi söker tillväxt genom materielprojekt och komponenttjänster”, säger Peter Guldbrand, kommersiell direktör för VR FleetCare. ”För de modifikationer som Vy Tog ville ha skapade vi flera innovativa lösningar så att vi kan leverera vagnarna till kunden på ett så högkvalitativt och kostnadseffektivt sätt som möjligt.”