Storabältbron stänger för godståg som transporterar semitrailers

Storabältbron stängd för godstågtrafik. Foto: Henrik Sendelbach

Storabältbron har stängts för godståg som transporterar semitrailers eller lastbilssläp. Anledningen är en incident där ett släp hotade att släppa från ett tåg i rörelse eftersom det inte var ordentligt fäst. Det rapporterar Railtech. En dödlig olycka inträffade på samma bro för två år sedan, då delar av en påhängsvagn lossnade och träffade ett persontåg. Stängningen gäller för alla typer av släpvagnar, oavsett anslutningstyp.

Olyckan undveks eftersom släpvagnen observerades av en förbipasserande. Det intermodala tåget från Høje-Taastrup till Fredericia stoppades och inspekterades. Släpvagnen verkade inte vara fäst vid vagnens låsstöd. Vissa företag har nu avbrutit verksamheten på denna rutt men trots det är inte intermodal trafik till och från Sverige helt stoppad eftersom Stena Line erbjuder intermodala transporter på sin trafik mellan Trelleborg och Rostock.

– Vi var tvungna att reagera snabbt när nyheten om brostängningen kom. Vi har en kilometer spårkapacitet vardera på båda färjorna, MS Mecklenbrug-Vorpommern och MS Skåne, och kör fram och tillbaka upp till 40 gånger i veckan, säger Katrin Verner, godshandelschef på Stena Line.