RZD testar nytt gashybrid-lokomotiv

Foto: Белов А.В.

Ett ryskt prototyp av ett hybrid-lokomotiv, drivet med flytande naturgassturbin, har nu genomfört en serie tester på Surgut-Korotchaevo-linjen i västra Sibirien. Loket har dragit en last av 9 000 ton.
Testerna utfördes för att bestämma var gasförsörjningen skulle lokaliseras, men 8.3 megawatt-lokomotivet drog det första 7 000 ton tunga tåget den 636 kilometer långa sträckor utan att behöva tankas.

Några dagar senare återupptogs testerna på Surgut-Limbey-vägen, 532 kilometer lång, och här visade lokomotivet att även kunna dra upp till 9 000 ton utan att stoppa för tankning. Ryska järnvägarna, RZD, anger emellertid att tre tankstationer kan behövas för att stödja en regelbunden trafik längs Surgut - Korotchaevo-ruten. För närvarande finns den enda leveranspunkten för flytande naturgas i Jekaterinburg.

GT1h-002 lokomotivet, som kan köras i 100 kilometer i timmen har byggts av det ryska företaget Sinara på verkstaden Lyudinovsky Diesel Locomotive Plant. Möjligheten finns att RZD, eller dess partner, kan tänka sig att introducera den nya lokomotivet på den europeiska marknaden.