Franska SNCF reaktiverar järnvägslinjen till Villefranche-de-Conflent

Tåg på den reaktiverade sträckan mellan Prades och Villefranche-Vernet-les-Bains i Frankrike. Foto: Occident

Nästan tre år efter en tragisk tågolycka i Millas återupptas TER-trafiken mellan Perpignan och Villefranche-de-Conflent i de franska Pyrenéerna (Occitanie-regionen) på hela sträckan.

Redan i maj 2020 återtogs driften på sträckan mellan Perpignan och Ille-sur-Têt och nu följer resten av rutten. Detta innebär att Villefranche-Vernet-les-Bains, startpunkten för järnvägen som bär namnet "Ligne de Cerdagne", kan nås med tåg igen.

I ett pressmeddelande meddelade SNCF att sträckan mellan Prades och Villefranche-Vernet-les-Bains kommer att öppnas för trafik. En del av trafiken mellan Perpignan och Ille-sur-Têt, senare till och med till Prades, återupptogs på sommaren. Det sista avsnittet mellan Prades och Villefranche är dock fortfarande avstängt på grund av ett jordskred som hade skadat spåren.

Järnvägsentusiasternas föreningen "Train en Têt" ville fira återöppningen med stil, men detta är inte möjligt på grund av de nuvarande coronarelaterade utgångsbegränsningarna.  

- Pandemin tvingar oss att avbryta de planerade firandet, men vi kommer att gå ombord på det första tåget, som lämnar Perpignan, sade en av representanterna för intresseföreningen.